Medlemsmøte 21. januar 2021
Velkommen til Medlesmsmøte
Agenda:1. Godkjenning av innkalling og agenda.
2. Heltid i Lillehammer kommune, samarbeid med Fagforbundet. (utsettes til vi kan møtes fysisk)
3. Valg av landsmøteutsendringer.
4. Vedta uttalelser til årsmøte i Innlandet Arbeiderparti. Forslag kan sendes til styret minimum to dager før møtet, og kan fremmes på møtet.
5.Valgkamp
6. Eventuelt
Lenke til det digitale møtetEr digitale møter nytt for deg?Her finner du noen tips:Ikonene på bunnen av skjermen er for styring av demping av mikrofon, lyd og visning av eget kamera eller ikke.Her kan du klikke på symbolene for å slå av mikrofon eller kamera, samt styre lydnivået.Dersom flere deltar på samme møtet, og befinner seg i samme rom, er det viktig at kun en av deltakerne har påslått mikrofon/lyd. Hvis flere har dette, vil dere oppleve ekko.Espen Østvold Rølla, kan bistå ved behov.Han kan kontaktes på telefon 94156266 og e-post: [email protected]
Velkommen til medlemsmøte!
HilsenStyret i Lillehammer Arbeiderparti
Uttalelser til årsmøte i Innlandet Arbeiderparti:
Christian Nilsen, AUF:
1. Gjør det lettere for ungdomskolelevene å velge riktig
Ungdomskolelever opplever å få for lite kunnskap om hvilke utdanningsretninger de kan ta på videregående og hva de valgene vil innebære for noe. Dette gjør at flere opplever å ha valgt feil når man starter på videregående. Lillehammer AUF mener at noe av årsaken kan være at rådgivere har for lite kunnskap om de ulike retningene, særlig de yrkesfaglige.
Rådgiverne på ungdomskolene har en viktig jobb i å lede ungdomsskoleelevene på rett vei. Rådene rådgiverne gir kan ha mye å si for om elevene velger det som oppleves riktig for dem, eller om de velger noe annet enn det de selv opplever som riktig. En gjenganger er at elever som ønsker å gå yrkesfaglig retning, blir anbefalt å gå studiespesialiserende.
Lillehammer AUF mener at det er viktig at rådgiverne har kunnskap som gjør at de leder elevene i riktig retning. Rådgiverne bør derfor få økt kunnskap om utdanningsretningene på videregående skole, særlig yrkesfagene. Rådgivere bør få mer kunnskap om hvordan de kan forstå elevene og hvordan de kan legge til rette for at elevene kan velge em retning som gjør at de kan utnytte sine styrker og oppleve livsmestring i fremtiden.
Ungdomsskolene bør legge til rette for at elevene skal få mer kunnskap om hvilke muligheter de har å velge mellom på videregående og hva dette vil innebære. Et tiltak kan være å flere dager med skolebesøk på videregående skoler. På denne måten kan vi bidra til at flere unge velger rett, og kommer ut i jobber som de mestrer og gir de en følelse av livsmestring.
Lillehammer AUF vil:
- Gi rådgivere på ungdomskolen mer kunnskap om utdanningsretningene på videregående, særlig yrkesfag
- Gi ungdomskolelever mer kunnskap om hvilke muligheter de har å velge mellom på videregående og hva det vil innebære
- Innføre flere skolebesøksdager på videregående skoler, hvor elevene kan se hva de ulike utdanningsprogrammene innebærer.
2. Minstelønn
Ved flere anledninger så har arbeidere blitt lurt av arbeidsgiveren, ved at arbeidsgiveren har gitt de for dårlig lønn. Ungdommer er ofte i denne statistikken. Det er ingen lov som sier hva en arbeider skal få betalt. En minstelønn vil sikre arbeiderene sine rettigheter. En lovpålagt minstelønn vil si hva en arbeidsgiver skal betale arbeiderene sine. Minstelønna vil kunne sikre flere personer en lønn som de kan leve av. Det er alt en pålagt minstelønn i enkelte yrker i Norge. Det er på tide å få sikret resten av arbeidstakerne en lønn å leve av. Antall arbeidstakere med en tariff avtale i Norge er på tur ned. Færre og færre Nordmenn er organisert i en fagforening. Vi må sikre alle en trygg minstelønn, som vil gi et trygt grunnlag til arbeidere uten tariffavtale. Minstelønna skal ligge på 50% av gjennomsnittslønna. Minstelønna skal gjelde for alt arbeid utført i Norge uansett alder.
Lillehammer AUF vil:
- Opprette en minstelønn i Norge.
3. Legalisering av cannabis
cannabis er i dag et illegalt narkotisk stoff. Stoffet er svært avhengighetsskapende. Det er store markedseffekter i cannabis industrien. Det meste av disse markeds effektene er på det ulovlige markedet. Når stoffet blir fraktet på det ulovlige markedet så fører det til kriminalitet, gjenger og ungdomskriminalitet. Vi ser flere gjenger som frakter ulovlige stoffer rundt omkring i Norge. Om cannabis hadde vært lovlig så ville frakten og salget skjedd i åpne butikker, og ikke i skjulte gatesmug. Ved åpen handel av cannabis vil føre til arbeidsplasser. Når cannabis er på det åpne markedet så vil det også være enklere å kontrollere salget og produksjonen. cannabis på det legale markedet kan bli gjort svakere og mindre avhengighetsskapende. Det kan bli gjort skatt på salg av cannabis på det legale markedet, det kan ikke bli gjort på det illegale markedet. Salg av cannabis på det legale marked vil føre til at ungdom ikke blir gjort til hasj selgere for kriminelle gjenger. Who advarer mot bruk av cannabis for personer under 25 med tanke på de kognitive skadene. Cannabis bør derfor kun legaliseres for personer over 25
Lillehammer AUF vil:
- Legalisere cannabis for personer over 25 i Norge Gjøre medisinsk cannabis tilgjengelig i enkelte tilfeller.
- Avkriminalisere kjøp og besittelse av cannabis
4. Handlingsplan mot diskriminering
I dag opplever flere personer å bli diskriminert basert på deres kjønn, etnisitet, seksualitet og funksjonsevne. Diskrimineringen foregår på skolen, i barneidrett og voksenidretten, i arbeidslivet og andre samlingsplasser i kommunen. Lillehammer kommune lagde en handlingsplan for kjønn og seksualitetsmangfold for barn og unge i 2019. Den viser frem viktige mål som Lillehammer Kommune har satt seg for LHBT+ barn og unge. Handlingsplanen viser til mange gode poeng og gir god kunnskap og tilrettelegging om emnet. Men det er fremdeles en vei å gå. Handlingsplanen burde rettes mot alle personer i Lillehammer kommune som kan møte diskriminering i hverdagen. Denne handlingsplanen er rettet mot barn og unge, men det er flere enn kun de unge som møter diskriminering. Handlingsplanen skal bli revidert i 2023, da må vi jobbe for en forsterket plan som jobber mot diskriminering av personer basert på deres kjønn, alder, etnisitet, seksualitet og funksjonsevne. Lillehammer kommune skal være en kommune for alle mennesker.
Lillehammer AUF vil:
- Revidere handlingsplanen i 2023 Den nye handlingsplanen skal jobbe imot all diskriminering Den nye handlingsplanen skal jobbe for likestilling Den nye handlingsplanen skal jobbe for å gi alle barn og unge beskyttelse mot diskriminering. Lillehammer kommune skal være en kommune for alle.
5. Opprette LHBT+ handlingsplaner
LHBT+ personer blir fremdeles diskriminert i Norge. Regjeringen lagde i 2017 en nasjonal LHBT+ handlingsplan. Men diskriminering kan ikke bare bli håndtert med nasjonale tiltak. Det må også komme inn lokale tiltak mot diskriminering. Det er kun en håndfull kommuner som har LHBT+ handlingsplaner, nå er det på tide at resten av kommunene kommer med tiltak. Ingen skal oppleve diskriminering basert på deres seksuelle orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. LHBT personer har dobbelt så stor sannsynlighet for å møte diskriminering sammenlignet med resten av befolkningen. Det er tre ganger så sannsynlig at LHBT personer mottar trusler sammenlignet med resten av befolkningen. Homofile gutter opplever mer mobbing enn heterofile. LHBT personer er mer sannsynlige til å ta selvmord og selvmordsforsøk, fordi de føler at de ikke får hjelpen de trenger. Det hjelper ikke at det er lovlig å drive diskriminering mot LHBT personer med saklig begrunnelse. Det skal ikke være lovlig å drive diskriminering mot noen. Alle kommuner burde ha tiltak mot diskriminering av LHBT+ personer.
Lillehammer AUF vil:
- Opprette LHBT+ handlingsplaner i alle kommuner i Norge Gjøre det ulovlig å diskriminere mot LHBT personer, under alle omstendigheter.
6. Handlingsplan mot mobbing
Det foregår fremdeles mobbing ved norske skoler. Mobbing er veldig destruktivt for mobbeofferets psykiske helse. Flere personer har blitt skadet for livet av konsekvensene av mobbing. I 2016 ble 63 000 barn og unge mobbet på norske skoler, det er litt over 10 prosent av alle barn og unge. Det er alt for mage. I elevundersøkelsen i 2019 så var det femte klassingene som var de yngste deltagerne, men også de som opplevde mest mobbing. I elevundersøkelsen for 2017 oppga 40% av mobbeofrene at de voksne på skolen ikke visste om mobbingen. 16% av mobbeofrene sa at skolen viste om mobbingen, men unnlot å gjøre noe. Dette er for dårlig. Ingen skal oppleve mobbing på norske skoler. All mobbing må forhindres. Det bør derfor vedtas nasjonale og kommunale planer for å forhindre mobbing. Det skal lages nasjonale og lokale handlingsplaner for å begrense mobbing. Det bør bli satt sammen kommunale mobbe team i alle landets kommuner. De kommunale teamene skal bestå av helsesykepleiere, sosiallærere og andre viktige kontaktpersoner. Det skal være en nulltoleranse for mobbing i skolen. Det skal bli opprett en nullvisjon, med tiltak mot mobbing ved alle norske skoler.
Lillehammer AUF vil:
- Det skal lages en handlingsplan mot mobbing. Det skal bli laget et kommunalt mobbe team i alle landets kommuner Det skal komme nasjonale og kommunale planer mot mobbing Det skal være en nulltoleranse for mobbing. Det skal opprettes en nullvisjon for mobbing på alle norske skoler.
Edvard Book-Bratbak, AUF:
7. Bevar biomangfoldet
Fra 1850 og utover på 1900-tallet ble bestandene av de fire store rovdyrartene skutt kraftig ned, og både ulv, jerv, gaupe og bjørn ble nesten utryddet. I dag vet vi bedre. Ulven har en viktig funksjon for å regulere bestandene av hjortevilt, og er en naturlig del av økosystemet. Som en sentral art på toppen av næringspyramiden har ulven mange viktige, økologiske funksjoner, for eksempel gjennom hvordan den bidrar til å styrke elgstammen gjennom å drepe de svakeste dyra. Dette er en viktig, uerstattelig, del av økosystemet vi må verne om.
Ansvaret for å bevare ulven er nedfelt i lovverket, der det eksplisitt står at alle naturlig tilhørende arter skal sikres langsiktig overlevelse. I tillegg er vi forpliktet til å bevare ulv både gjennom Bern-konvensjonen og gjennom konvensjonen for biologisk mangfold.
Tap av biologisk mangfold er den største trusselen for miljøet i dag. Skal man følge opp dette og sørge for at rovdyrene våre forvaltes på en ansvarlig, bærekraftig måte for å bevare det biologiske mangfoldet trenger vi mer ulv i Norge enn det vi har i dag - ikke mindre.
AUF i Lillehammer vil: - Sikre levedyktige, ansvarlige bestander av våre rovdyr Tilby støtte til omstilling for samfunn som opplever utfordringer med sin rovdyrbestand Hindre svekking av naturmangfoldet